Proszę udowodnić, że dla dowolnych m, n ∈ N zachodzi:
Skiper: Mógłby ktoś pomóc z takim zadaniem:
Proszę udowodnić, że dla dowolnych m, n ∈ N zachodzi:
m+n=n+m
Nie jestem w stanie zrozumieć co i jak mógłbym tutaj udowadniać, wydaje mi się że przemienność
dodawania jest oczywista i że dodając do siebie 2 liczby dadzą one wynik dokładnie taki sam
jak dodanie do siebie tych samych 2 liczb w odwrotnej kolejności.
8 sty 15:44
a7: a z jakiego to przedmiotu?
8 sty 15:49
ABC: jak dajesz takie zadanie, to musisz podać w jaki sposób zostały skonstruowane liczby
naturalne,i jak zostało zdefiniowane dodawanie
bo dowód będzie inaczej przebiegał w różnych systemach
8 sty 15:49
Skiper: definicja dodawania: ℕxℕ→ℕ: n+0=n oraz n+m'=(n+m)'
definicja liczb naturalnych: N=[n∊ℕ: 0+n=n}⊂ℕ
z tego co jest podane na wykładzie to zadanie ma zostać udowodnione poprzez zastosowanie
indukcji matematycznej.
8 sty 18:01
Skiper: @a7 Logika i teoria mnogości
8 sty 18:01
Skiper: Dla m=0 i dowolnego n, mam 0+n=n=n+0. Załóżmy że teza jest prawdziwa dla m i dowolnych n.
Ustalam dowolne n, wtedy: m'+n=(m+n)'=(n+m)'=n'+m
a więc dostaję że n'+m=n+m' co dowodzi że dla dowolnego m mam m'+n=n+m' a więc dodawanie jest
przemienne.
Taki dowód jest ok ?
8 sty 18:12
ABC: dziwnie jakoś to zapisujesz ale wygląda na aksjomatykę Peano
8 sty 18:13
Skiper: Z tego właśnie korzystałem
8 sty 18:16