proszę o rozwiązanie
anna: w równoległoboku ABCD poprowadzono wysokości DE DF wiedząc że EF = 8 oraz ∡EDC = 450
i ∡DEF = 300 oblicz
a wysokości równoległoboku
b długości boków równoległoboku
8 sty 09:38
janek191:

Może chodzi o ∡ EDF ?
8 sty 09:57
anna: też się zastanawiałam czy kąt EDC może być równy 450
ale dwa razy sprawdzałam tekst z podręcznika
wynik to 5(√6 + √2)
8 sty 10:33
anna: przepraszam wyniki to
a) h1 = 4√2 i h2 = 4+ 4√3
b) 8 ; 4(√6+ √2)
8 sty 10:37
janek191:
Wyszło, ale to I ∡ EDF I = 45o
8 sty 12:17
janek191:

Z tw. sinusów mamy:
h
1 = 4
√2
h
2 = 4
√3 + 4
| | √6 +√2 | |
sin 105o = cos 15o = |
| |
| | 4 | |
8 sty 12:30
anna: obliczyłam h1 korzystałam dwa razy z tw sinusów
ale nie niem jak obliczyć DF
8 sty 12:40
janek191:
Coś z tymi danymi nie jest w porządku, bo miara kąta BFC jest większa od 180o.
90o + 105o + δ > 180o.
Albo rysunek jest niewłaściwy.
8 sty 12:43
anna: już obliczyłam dziękuję bardzo
8 sty 12:48
anna: słusznie nie sprawdziłam tak jak janek191 8 sty 12:43
zadanie jest 4.77 str 110 zbiór zadań kl 3 zakres rozszerzony Kurczab
8 sty 12:57
anna: nie wiem czy może być tak
rysunek janek191 8 sty 09:57
zamiast oznaczenia punktu F to E
zamiast oznaczenia punktu E to F i wtedy tekst jest poprawny
8 sty 13:18
Klara:

|
8 sty 13:27
janek191:
Faktycznie, po zamianie liter jest ok.
Rozwiązanie:
zdam.xyz.124370
Ale patrząc na rysunek Klary mamy:
I AB I > I CD I = 8
oraz I EF I = 8 < I CD I = 8
Δ DEF o podanych długościach boków nie istnieje.
8 sty 13:53
anna: dziękuję wszystkim
8 sty 14:05
anna: słusznie rysunek Klary jest niezgodny
8 sty 14:22