pochodne
mk: Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=x3+6x2+mx+1 jest rosnąca w zbiorze
liczb rzeczywistych.
Robię to z pochodnej f'(x)=3x2+12x+m
f'(x)>0 3x2+12x+m>0 Delta=144−12m<0 12m>144 m>12
W odpowiedziach, przedział jest zamknięty i nie rozumiem do końca kiedy się zamyka a kiedy nie.
Przecież jeśli pochodna wynosi 0, to ani nie rośnie ani nie maleje, a ma rosnąć, więc chyba
powinna być >0 a nie>/=0?
8 sty 08:21
ABC: a funkcję x3 będziesz uznawał za rosnącą w zbiorze R ? większość autorów tak uważa
a przecież pochodna 3x2 też się zeruje dla x=0
8 sty 08:26
ABC: O takim twierdzeniu słyszałeś ?
Jeżeli funkcja f jest określona i różniczkowalna w przedziale (a,b) oraz jej pochodna jest w
każdym punkcie tego przedziału dodatnia z wyjątkiem co najwyżej skończonej liczby punktów, w
których jest równa zeru, to funkcja jest w tym przedziale rosnąca.
8 sty 08:51
mk: Ok, czyli po prostu mam domymać, dzięki
8 sty 09:16
wredulus_pospolitus:
@mk −−− czy potrafisz powiedzieć co nam mówi sytuacja w której f'(x
0) = 0 ?
'Co się dzieje' w tym punkcie (x
0 , f(x
0))

Co tam 'mamy' ?
8 sty 09:19
mk: ekstremum
8 sty 10:13
mk: o ile pochodna zmienia znak
8 sty 10:14