matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiązanie
anna:
kąt ostry BAD rombu ABCD jest równy 60
0
przez wierzchołki B i D poprowadzono okrąg
IPCI
o środku w punkcie A który przeciął przekątną AC w punkcie P wykaż że
=
√
3
− 1
IAPI
7 sty 23:17
chichi:
2a
√
3
|AC| = 2*
= 2a
√
3
∧ |AP| = 2a ⇒ |PC| = 2
√
3
a−2a = 2(
√
3
−1)a
2
|PC|
2(
√
3
−1)a
⇒
=
=
√
3
−1 □
|AP|
2a
7 sty 23:32
anna:
dziękuję bardzo
7 sty 23:40