proszę o rozwiązanie
anna: punkt E jest spodkiem wysokości trapezu równoramiennego ABCD poprowadzonej
z wierzchołka D wykaż że jeśli EB = BC
to wysokość jest średnią geometryczną długości podstaw tego trapezu
7 sty 20:59
chichi:
| | a+b | | a−b | |
|EB| = c = |
| = |BC| ∧ |FB| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a−b | |
Z tw. Pitagorasa w ΔBFC: h2+( |
| )2 = ( |
| ) 2 ⇒ h = √ab □  |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 21:15
chichi:
| | a−b | | a+b | |
Kopnąłem znaki przy przepisywaniu, winnio być: h2 + ( |
| )2 = ( |
| ) 2  |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 21:17
anna: przepraszam czy
IAB I = a i b = I CD I
7 sty 21:43
chichi:
Tak jest
7 sty 21:48
anna: dziękuję
7 sty 21:57