Transformacja Laplace'a, układ równań
morsek1: Stosując transformację Laplace'a rozwiązać nast. zagadnienie początkowe.
| ⎧ | x' = −y, x(0) = 1 | |
| ⎩ | y' = −x, y(0) = −1 |
|
Wyznaczyć tylko y(t)
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy jest zadanie poprawnie rozwiązane?
Rozwiązanie w linku:
https://imgur.com/QV9pc8T
7 sty 18:02
kerajs:
Poprawne są tylko pierwsze dwa układy. Po co dalej błędnie zamieniasz 1 na 1/s?
Wystarczy rozwiązać drugi układ (dowolną metodą), a dostaniesz
| | 1 | | −1 | |
X(s) = |
| ⋀ Y(s)= |
| |
| | s−1 | | s−1 | |
czyli
x=e
x ⋀ y=−e
x
8 sty 20:08
Mariusz:
x=ex
nieźle
8 sty 22:19
kerajs:
No tak. Powinno być, np:
x=et ⋀ y=−et
8 sty 22:27
Mariusz:
Inaczej x by ci się uwikłało i byś dostał błędne rozwiązanie
8 sty 22:53
Mariusz:
Błąd użytkownika morsek polegał na bezmyślnym zapamiętaniu wzorku
i niepotrzebnie przekształcał prawą stronę
Scałkujmy przez części przekształcenie Laplace pochodnej
∫
0∞f'(t)e
−stdt = f(t)e
−st|
0∞−∫
0∞f(t)(−se
−st)dt
∫
0∞f'(t)e
−stdt =
| | f(t) | | f(t) | |
limt→∞ |
| −limt→0+ |
| +s∫0∞f(t)e−st |
| | est | | est | |
| | f(t) | |
Zakładamy że limt→∞ |
| = 0 |
| | est | |
i otrzymujemy
∫
0∞f'(t)e
−stdt = 0 − f(0
+) + sF(s)
∫
0∞f'(t)e
−stdt = −f(0
+) + sF(s)
stąd też potrzeba warunku początkowego w przekształceniu Laplace
gdy go nie mamy podanego możemy przyjąć dowolną stałą
8 sty 23:09
9 sty 20:59
Min. Edukacji: prosić zawsze możesz ale...
najlepiej jak założysz nowy wątek i przepiszesz te bazgroły
9 sty 21:20
kerajs:
''morsek1: Mogę prosić jeszcze o sprawdzenie kolejnych zadań tego typu? ''
Sugeruję abyś wpierw sam sprawdził czy wyniki spełniają pierwotne równania. Jeśli tak, to po co
dublować Twoje obliczenia.
9 sty 21:48