wektory kolinerane
Julek45: Dane są 3 punkty A=(1,0,−1), B=(5,3,1), C=(0,2,−6). Na płaszczyźnie OXY znaleźć punkt D, aby
wektor CD był kolinerany z wektorem AB. Teoretycznie wiem jak to zrobić. Teoretycznie, bo
praktycznie wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy. Wyznaczyłem sobie wektory CD i AB i policzyłem
ich iloczyn wektorowy. Przy oznaczeniu współrzędnych punktu D jako (x,y,z) wyszedł mi on taki:
i(3z+22−2y)+j(−4z−24+2x)+k(4y−8−3x). Przyrównałem do zera i otrzymałem współrzędne D (x, 2+3/4
x,−6+1/2 x) W odpowiedziach jest (12,11,0). Kiedy za x podstawi się 12, to pozostałe
współrzędne wychodzą. Tylko nie mam pojęcia skąd mam wziąć x.
7 sty 15:43
wredulus_pospolitus:
1) nie iloczyn wektorowy tylko iloczyn SKALARNY masz policzyć
2) nie musisz go liczyć
7 sty 15:48
wredulus_pospolitus:
AB = [5−1 , 3−0 , −6 − (−1)] = [4,3,−5]
CD = [x , y−2, z+6]
4 = x*k −−> x = 4/k
3 = (y−2)*k −−−> y = (3+2k)/k
−5 = (z+6)*k −−−> z = −(5+6k)/k
D=(4/k , (3+2k)/k , −(5+6k)/k) ; k∊R/{0}
zapewne coś jeszcze musiało być podane w zadaniu, w celu wyznaczenia parametru 'k'
7 sty 15:53
Julek45: na wiki mi napisali, że wektory są kolinerane, jak iloczyn skalarny się zeruje. No ale dobra,
czyli muszę po prostu zrobić skalarny i go do zera przyrównać?
7 sty 15:53
Julek45: To jest całe zadanie.
7 sty 15:54
I'm back:
Niemożliwe że jest to koniec zadania. Jest nieskończenie wiele możliwych usytuowaną dla punktu
D. Musi on po prostu leżeć na odpowiedniej prostej przechodzącej przez punkt C. I de facto Ty
ta prosta (tak samo jak ja) wyznaczyłeś.
7 sty 15:57
Julek45: Nie no, na prezentacji do wykładu też jest napisane, że są współliniowe kiedy iloczyn wektorowy
jest równy 0.
7 sty 15:57
Julek45: Ta wykładowczyni często robi błędy i w odpowiedziach i w treściach robiąc nierozwiązywalne
zadania. A potem studenci muszą upalać mózg próbując to zrobić.
7 sty 15:59
Julek45: Dzięki za pomoc.
7 sty 16:14
I'm back: A konkretną odpowiedź sugeruje ze wektor CD miał być 3krotnie dluzszy
7 sty 16:27
Julek45: A jeszcze jedno pytanie. W 3 podpunkcie mam tylko z tych danych wyliczyć takie punkt D, żeby
wektor AB=3DC. I na mój rozum to znowu tu danych brakuje i wyjdzie z 2 parametrami. Mam rację?
7 sty 16:54
I'm back:
Ale A, B, C są te co wcześniej podane?
7 sty 17:10
Julek45: tak
7 sty 17:12
wredulus_pospolitus:
a nie jest 3AB = CD
7 sty 17:22
chichi:
"k∊R/{0}" co to znaczy?
7 sty 17:24
wredulus_pospolitus:
bo wtedy by pasowało rozwiązanie D = (12,11,0) by pasowało
7 sty 17:24
Julek45: @Wredulus pospolitus jest AB=3DC, dokłanie tak jak napisałem
7 sty 17:37
Julek45: @Chichi że rzeczywiste bez 0.
7 sty 17:37
chichi:
@
Julek45 nieprawda, ja wiem co autor miał na myśli jednak jedyny poprawny zapis to k∊R\{0}
7 sty 19:21