matematykaszkolna.pl
Procenty procenty. Adriano: Mam ciekawe zadanie. Przykład: Wpłacamy na lokatę 1000zł. Oprocentowanie lokaty wynosi 10% rocznie. Wpłacamy sumę 1000zł na rok. Po roku mamy 100zł odsetek. Podobna sytuacja. Wpłacamy na lokatę 1000zł. Oprocentowanie lokaty wynosi 10% rocznie. Ale jest tutaj pewna różnica. Odsetki naliczają się każdego dnia. Następuje % składowy. Tzn odsetki z 1 dnia są dokładane do kwoty 1000zł. W 2 dniu odsetki liczone są od kwoty 1000zł plus odsetki z 1 dnia. I tak dalej przez rok czyli 365 dni. Jaka suma odsetek zbierze się po roku czasu?
7 sty 01:01
7 sty 01:27
Min. Edukacji: Tak kiedyś było, a nawet były lokaty overnight o wyższym oprocentowaniu. Może niedługo to wrócić przy takiej inflacji.
7 sty 08:04
a7: PS. to znaczy odsetek jest 105,16
7 sty 08:12
wredulus_pospolitus: Przy takiej inflacji? Jeszcze trochę (mocno) by musiała się podnieść inflacja, aby takie rozwiązania miały szansę być wprowadzone. Do autora −−− ja mam dla Ciebie jeszcze ciekawszą wersję −−− oprocentowanie ciągłe dla takiej kwoty i z oprocentowaniem 10% w skali roku −−− jakie odsetki wtedy na koniec będą widniały na koncie? I o ile ta wartość się różni od lokaty z codzienną kapitalizacją odsetek.
7 sty 08:38
daras: To zadanie wcale nie jest ciekawe, wymaga tylko sprytu albo żmudnych obliczeń. A inflację mamy już na koniec grudnia 8,6% i jak to wczoraj ten tłusty wieprz z NBP zartując oświadczył, że wyhamuje dopiero w połowie tego roku więc możemy zakładać jakieś 15 − 19% stopy procentowe też idą co 2 tygodnie w górę o 0,5% więc wszystko jest możliwe
7 sty 14:30