Trygonometria
Iorip: Wyznacz największą liczbę ujemną spełniającą równanie cosx − sinx * tanx = 1, a także
podaj najmniejsze z rozwiązań dodatnich.
Moje obliczenia:
| | sin2x | |
cosx− |
| = 1 /*cosx |
| | cosx | |
cos
2x−sin
2x=1
cos2x=1
2x=0+2kπ/:2
x=kπ
Jednak nie wiem czy nie popełniłem gdzieś błędu.
Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.
6 sty 19:07
Saizou :
Jest źle, nie pomnożyłeś obustronnie przez cosx, przemnożyłeś tylko lewą stronę.
Dodaj założenia co do cosx w mianowniku.
6 sty 19:12
Iorip: Czyli wychodzi tak?
Zał: cosx>0
cos
2x−sin
2x=cosx
cos2x=cosx
cosx=0
Czy nadal coś źle zrobiłem?
6 sty 19:27
Saizou :
cos
2x−sin
2x=cosx
cos
2x−(1−cos
2x) = cosx
2cos
2x−cosx−1=0
Δ=1+8=9
| | 1−3 | | 1 | |
cosx = |
| = − |
| →x=... lub x=.... |
| | 4 | | 2 | |
| | 1+3 | |
cosx = |
| = 1 → x=.... |
| | 4 | |
6 sty 19:32
Iorip: A dlaczego nie można skorzystać ze wzoru cos2x = cos2x−sin2x ?
6 sty 19:37
Saizou :
U ciebie w przejściu
cos2x=cosx
cosx = 0
jest błąd, wskaż dlaczego tak zrobiłeś?
PS. skorzystałem z cos2x = cos2x−sin2x = cos2x−(1−cos2x) = 2cos2x−1
6 sty 19:39
Iorip: Faktycznie, nie skupiłem się wystarczająco i widzę że zrobiłem bardzo podstawowy błąd,
tak bez powodu postanowiłem, że poprawnie będzie zrobić cos2x−cosx.

Co do cos2x, musiałem to widocznie też przeoczyć lub mieć jakiś inny powód bo faktycznie on tam
jest.
Dzięki bardzo za wyjaśnienie i rozwiązanie
6 sty 19:45