Ciąg geometryczny
Damian#UDM: Zadanie 1.
Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 15. Suma odwrotności tych liczb jest
Wyznacz te wyrazy.
(a,b,c) − geo.
| ⎧ | b2=a*c | |
| ⎨ | a+b+c=15 |
|
| ⎩ | 1a+1b+1c=320 | |
Otrzymałem ac=100
czyli b
2 =100
b=±10
Jak robiłem na (a,aq,aq
2) − geo.
To otrzymuje aq to samo
i równanie
4q
4+8q
3+3q
2+8q+4=0
Lecz nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
6 sty 18:46
Saizou :
Masz aq = +/− 10
| | 10 | |
− dla aq = 10 → a = |
| , wówczas |
| | q | |
| 10 | | 10 | | 10 | |
| + |
| *q+ |
| *q2 = 15 /*q |
| q | | q | | q | |
10+10q+10q
2=15
10q
2+10q−5=0
2q
2+2q−1=0
dolicz do końca...
6 sty 19:08
mat:
@ Saizou
masz błąd 10+10q+10q2=15q
Odp:
5,−10,20 lub 20,−10,5
6 sty 19:25
Saizou :
No oczywiście, że bład (co ciekawe przed chwilą napisałem komentarz o mnożeniu dwóch stron

)
6 sty 19:26
mat:
6 sty 19:32
ICSP: W(q) = 4q
4+8q
3+3q
2+8q+4
więc z twierdzenia Bézouta
| | 1 | |
wiemy, że −2 , − |
| są rozwiązaniami równania W(q) = 0 |
| | 2 | |
aby pokazać, że innych nie ma możesz podzielić wielomian W przez (q + 2)(2q + 1)
6 sty 19:32
Damian#UDM: No proszę, czyli wystarczyło poszukać tych dzielników. Ale ogólnie wiele razy popełniałem jakiś
głupi błąd.
Dziękuje Wam
6 sty 20:09