Dla jakich wartości parametru A i B funkcja f(x)=Asinx+Bcosx jest parzysta i nie
Marysia : Dla jakich wartości parametrów A i B funkcja f(x)=Asinx+Bcosx jest:
a) Parzysta
b) Nieparzysta
Nie mam odpowiedzi, a z moich obliczeń wynika, ze a) − B należy do zbioru liczb rzeczywistych,
a A=0, a w b) na odwrót, zastanawiam się tylko czy poprawnie i czy również nic nie zgubiłam…?
6 sty 17:44
ite: Wpisz swoje obliczenia, to ułatwi wytłumaczenie.
6 sty 18:08
Saizou :
Funkcja f jest parzysta, gdy f(x)=f(−x), zatem
f(x) = Asinx+Bcosx
f(−x) = Asin(−x)+Bcos(−x) = −Asinx+Bcosx
Asinx+Bcosx = −Asinx+Bcosx
Asinx=−Asinx
2Asinx = 0
A = 0 (dla każdego x∊R\{kπ}, gdy x =kπ, to A,B∊R)
B∊R
============================================
Funkcja jest nieparzysta, gdy f(−x) = −f(x), zatem
f(−x) = −Asinx+Bcosx
−f(x) = −Asinx−Bcosx
−Asinx+Bcosx = −Asinx−Bcosx
| | π | | π | |
2Bcosx = 0 (dla każdego x∊R\{ |
| +kπ}, gdy x = |
| +kπ, to A,B ∊R) |
| | 2 | | 2 | |
B = 0
A∊R
6 sty 18:17
Marysia : Czyli muszę jeszcze poczynić założenia co do x?
6 sty 20:04
Maciess: Nie, to powinno być prawdziwe dla każdego x z dziedziny funkcji. W zadaniu nie ma dodatkowych
założeń co do dziedziny. Twoje odpowiedzi są poprawne.
6 sty 21:27
Marysia : O, to świetnie, dziękuje!
7 sty 05:08