Pole figury ograniczonej krzywymi
ABC: Witam mam za zadanie wyznaczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y = x
2 − 6x + 10 oraz y = 6x − x
2
Wyznaczyłem sobie punkty przecięcia tych parabol i wyszło mi x
1 = 1 oraz x
2 = 5
Czyli jeśli dobrze rozumiem, pole tej figury to będzie
1∫
5 (6x−x
2) − (x
2−6x+10) dx
| | 64 | | 2 | |
Obliczyłem tę całkę i mi wyszło |
| , a jednak w odpowiedziach jest 142 |
| |
| | 3 | | 3 | |
Ktoś mógłby wskazać gdzie robię błąd ?
6 sty 16:55
wredulus_pospolitus:
pokaż jak liczysz całkę
6 sty 17:15
wredulus_pospolitus:
całka jest dobrze policzona ... sprawdź czy na pewno taka jest odpowiedź do tego zadania w
książce.
6 sty 17:17
ABC: Tak sprawdzałem parę razy możliwe że i w zbiorze jest po prostu błąd
6 sty 17:23