Trygonometria
Iorip: Rozwiąż równanie
√3*sin2x+3sinx = 0 , gdzie x∊(0,π).
Podaj najmniejsze możliwe spełniające warunki zadania,
a także, podaj największe możliwe spełniające warunki zadania.
Moje próby rozwiązania zadania wyglądały następująco:
√3*2sinxcosx + 3sinx = 0
2
√3*sinx*cosx+3sinx = 0
sinx(2
√3*cosx+3) = 0
sinx = 0
2
√3cosx = −3
Jednak jedyne wyniki jakie mi wyszły to:
x = kπ
x = π + kπ
| | 5 | |
Z moich obliczeń wychodzi, że tylko x = |
| π + kπ, należy do x∊(0,π). |
| | 6 | |
Gdzie w takim razie popełniam błąd? Z treści zadania wynika przecież, że będą dwa wyniki
najmniejszy i największy, a ja mam tylko 1.
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
6 sty 13:01
Kacper:

W przedziale otwartym to równanie ma tylko 1 rozwiązanie.
6 sty 14:05
chichi:
A po co nick zmieniasz?
6 sty 14:16
Iorip: Podczas dodawania zadania nie miałem wyświetlonego poprzedniego nicku, więc wymyśliłem coś na
szybko żeby po prostu post dodać, ale miło że ty pamiętasz xD
6 sty 14:20
Saizou :

gdy rozwiązujesz równanie
| | √3 | |
cosx = − |
| masz rozwiązania |
| | 2 | |
sinx=0
x = kπ (opcja x = π+kπ = π(1+k) = πn, czyli ta opcja pokrywa się)
w przedziale (0, π) masz rozwiązania
6 sty 14:48