libczy zespolone
nick: Cześć mam pytanie do zadanka:
z3 + 2z2 − iz −2i =0
czy z=−2 v z=√2i v z=−√2i
czy to sa poprawne wyniki?
6 sty 12:57
I'm back:
Podstaw i sprawdź.
Jak dla mnie jest źle (drugie i trzecie rozwiązanie)
6 sty 13:02
I'm back:
z3 +2z2 − iz − 2i = 0
(z+2)(z2 − i) =0
z=−2, z = ±√i =...
6 sty 13:03
nick: przeliczyłem jeszcze raz
z=−2 v z=(√2+√2i)/2 v z= (−√2−√2i)/2
6 sty 13:14
wredulus_pospolitus:
| | √2 | |
czyli wyszło Ci z = ± |
| (1+i) |
| | 2 | |
i są to prawidłowe wyniki (wliczając oczywiście jeszcze z = −2)
6 sty 14:05