Trygonometria
Pitar: Dobry wieczór
Mam problem z wykonaniem zadania, jego treść jest następująca:
Rozwiąż równanie
sin6x − cos2x + sin2x = 0
Mam podać:
Najmniejsze rozwiązanie dodatnie tego równania i Największe rozwiązanie tego równania z
przedziału (0,π)
Samemu udało mi się dojść do takich obliczeń
| | 6x+2x | | 6x−2x | |
2sin |
| * cos |
| − cos2x = 0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin4x * cos2x − cos2x = 0
2sin4x = 0
Dalej wyszło mi że:
lub
Jednak nie wiem czy zrobiłem to poprawnie, a dalej nie wiem co mam zrobić.
Jaka jest prawidłowa odpowiedź?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
5 sty 23:45
chichi:
2sin(4x)cos(2x)−cos(2x) = 0 ⇔
cos(2x)[2sin(4x)−1] = 0 ⇔
cos(2x) = 0 ∨ 2sin(4x)−1 = 0
...
5 sty 23:49
chichi:
"2sin4x * cos2x − cos2x = 0
2sin4x = 0"
Skąd to i co to za przejście?

U góry masz poprawne...
5 sty 23:50
Pitar: Bardzo przepraszam, ale przepisałem błędnie treść.
Chodziło mi o sin6x + sin2x − cos2x = 1,
teraz widzę że to spowodowało w moim rozumowaniu wiele błędów
6 sty 00:00
chichi:
Wątpię, aby takiej postaci było równanie..
6 sty 00:07
Pitar: Faktycznie nie miało by to sensu, mózg chyba mi już nie działa o tej porze

. Dziękuje za
odpowiedź.
6 sty 00:20
Min. Edukacji: Zastanawiam sie jak mozna "wykonać " zadanie, a może rozwiązać?😉
6 sty 05:46