Nierówność z n
Sm: Niestety nie wiem jak policzyć nierówność z symbolu Newtona przez co nie jestem w stanie
dokończyć zadania:
(n )
(n−3) ≤ n
I tu moje pytanie: jak się za to wziąć? Bo rozpisując robią się wszędzie silnie i w tym
momencie utykam
5 sty 19:34
ICSP: | | n! | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
= |
| = |
| |
| | 3!(n−3)! | | 6(n−3)! | |
Oczywiście tylko dla n ≥ 3
5 sty 19:40
Sm: Dlaczego zostalo (n−3)! u góry?
5 sty 19:45
chichi:
Zebyś sobie skrócił
5 sty 19:48
Sm: Tyle to wiem. Tylko dlaczego? W sensie czemu akurat tak rozpisane. Bo nie chcę tego robić by
spisać, ale żeby zrozumieć sposób liczenia
5 sty 19:50
ICSP: Rozpisane tak abyś mógł skrócić (n−3)!
5 sty 19:51
chichi:
zauważ, że jak masz np 10! = 1*2*...*10 = 7!*8*9*10 = (10−3)!*8*9*10
5 sty 19:52
Sm: Aa, okej. Dziękuję
5 sty 19:53
chichi:
tylko u nas nie ma 10, a n, można to dowolnie cofać np mogłoby być:
(n−5)!(n−4)(n−3)(n−2)(n−1)n = n!
Ale na potrzeby zadania, aby się skróciło bierzemy (n−3)!(n−2)(n−1)n
5 sty 19:54
Sm: To już się domyśliłam i ma sens
5 sty 20:24