Badanie monotoniczności funkcji
Człek: Zbadaj monotoniczność funkcji x*e1x
Obliczona pochodna: e1x −1x * e1x
Wyszło mi, że:
funkcja rośnie w przedziale (1,+∞)
funkcja maleje w przedziale (−∞,0)∪(0,1)
A według odpowiedzi powinno być:
funkcja rośnie w przedziale (−∞,0)∪(1,+∞)
funkcja maleje w przedziale (0,1)
Gdzie zrobiłem błąd?
5 sty 16:31
a7:
5 sty 16:35
janek191:
5 sty 16:37
a7:

| | 1 | | x−1 | |
e |
| (1−1/x)=0 ⇔ |
| =0 x≠0 |
| | x | | x | |
x=1
5 sty 16:38
a7:
miało być e1/x*(1−1/x)=0
5 sty 16:38
chichi:
| | 1 | | x−1 | |
e1/x(1− |
| ) > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ x(x−1) > 0 ⇔ x ∊ (−∞, 0) ∪ (1, +∞) |
| | x | | x | |
Źle rozwiązałeś nierówność
5 sty 16:41
Człek: O Matko Bosko faktycznie!
Dziękuję za pomoc
5 sty 16:59