5 sty 13:50
mat: f(x) = (x+2, 2x+1)
Nie jest surjekcją bo np nie można uzyskać pary (3,4) (nie istnieje x taki że x+2=3 oraz
2x+1=4; łatwo sprawdzic)
Iniekcją jest Niech f(x1) = f(x2), to oznacza że (x1+2,2x1+1) = (x2+2,2x2+1)
a to oznacza że x1+2=x2+2 oraz 2x1+1=2x2+1 a to pociąga za sobą że x1=x2 (nawet po
pierwszej równości)
5 sty 14:03
anonim123: Czy dowód injekcja jest prawidłowy?
5 sty 18:32
anonim123: już wiem że jest poprawny
5 sty 18:55
anonim123: A jest jakaś różnica w takich zadaniach jak jest f:R →R2 a f:R2→R2?
5 sty 19:19
mat: no zasadnicza
5 sty 21:44
anonim123: a co robi się inaczej?
5 sty 21:46
anonim123: ?
6 sty 14:03
anonim123: bo w tym zadaniu przedstawionym tutaj jest R→R2 a Mat chyba robi jakby było R2→R2?
dobrze myślę?
6 sty 14:04
mat: jakby było z R
2 w R
2 to by były dwie zmienne − np x i y
Przykładowo f(x) = (x+2, 2x+1) jest iniekjcą, a f(x,y) = (xy+2,2xy+1) juz nie
6 sty 17:20
mat: albo f(x,y) = (x+2, 2x+1)

tez nie jest iniekcją, czemu?
6 sty 17:21
anonim123: Dalej nie widzę różnicy może ktoś to pokazać na konkretnych przykładach?
6 sty 17:27
mat: no to są konkretne przyklady!
6 sty 17:38
anonim123: A mogę prosić o takie porównanie czyli zrobienie w całości tych dwóch przypadków żebym
Mogła lepiej zobaczyć różnicę?😏
6 sty 18:35
mat: f: R→R
2, f(x) = (x+2, 2x+1)
jest iniekcją (pokazałem na samym początku − dla różnych argumentow przyjmuje różne wartosci)
ale juz f:R
2→R
2, f(x,y) = (x+2, 2x+1) nie byłaby iniekcją, bo f(1,0) = f(1,5) = (3,3)
6 sty 19:18