Wyznacz liczbę
Piter8: Suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 11. Jeśli przestawimy cyfry tej liczby, to otrzymamy
liczbę o 9 większą od danej. Znajdź te liczby
Opisz cyfry liczby dwucyfrowej za pomocą jednej zmiennej. Zapisz równanie.
5 sty 11:54
a7: x−cyfra dziesiątek szukanej liczby y −cyfra jedności szukanej liczby
x+y=11 czyli y=11−x
9+10x+y)=10y+x
9+10x+11−x=10(11−x)+x
20+9x=110−9x
18x=90
x=5 y=6
5 sty 12:22
PW: Zadanie do rozwiązania "na palcach" przez ucznia niskiej klasy podstawówki.
Rozważyć musimy tylko liczby:
29
38
47
56
− tylko te liczby mają sumę cyfr równą 11 i po przestawieniu cyfr dają liczbę większą.
Sprawdzamy:
92 − 29 > 9
83 − 38 > 9
74 − 47 > 9
65 − 56 = 9 − szukane liczby to 56 i 65.
Sformułowanie zadania ma zamącić biednemu Pitrowi Ósmemu w głowie.
5 sty 12:40
a7: o faktycznie, że można prościej
5 sty 12:41