Rozkład zmiennej losowej
Shizzer: X ma rozkład jednostajny na przedziale od 0 do 2. Znaleźć rozkład zmiennej Y = min{X, X2}
Wiem, że jeżeli nieznany jest rozkład zmiennej losowej to jej rozkładem jest dystrybuanta.
Należy więc obliczyć P(min{X, X2} ≤ t. Na ćwiczeniach zmienna t została ograniczona do
przedziałów:
1: t < 0
2: t ∊ (0, 2) <− Tego nie rozumiem
3: t ∊ (0, 1)
4: t ∊ (1, 2)
5: t > 2
Zmienna Y wygląda tak:
Y = X gdy x ≥ 1
Y = X2 gdy x ∊ (0, 1)
Rozumiem, że t ograniczamy do przedziałów 1, 3, 4 oraz 5, ale dlaczego musimy też ograniczyć
t do przedziału (0, 2)? Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi tego faktu
5 sty 11:38
a7: nie wiem, ale z treści zadania jest , że X ma rozkład na przedziale 0 do 2 i to pewnie jakoś
jest powiązane
5 sty 13:07