Rozwiąż równanie: 2^{2x^2+4x+6}-9*2^{x^2+2x+3}+64=0
anon: 22x2+4x+6−9*2x2+2x+3+64=0
4 sty 23:32
anon: Wyszło mi x∊Ø, ale nie jestem pewien czy dobre obliczenia mam
4 sty 23:35
chichi:
Zauważ, że: (2
x2+2x+3)
2 = 2
2x2+4x+6
4 sty 23:35
a7: mi wyszło t2−9t+64=0 Δ<0
4 sty 23:41
a7: czyli właśnie brak rozwiązań
4 sty 23:41
a7: ale zrobiłam jeszcze inna metodą i wyszło coś dziwnego, zaraz sprawdzę czy coś wychodzi
4 sty 23:43
anon: Czyli coś takiego wystarczy?:
t=2x2+2x+3
Δ<0, brak rozwiązań x
t2−9t+64=0
Δ<0, brak rozwiązań t
4 sty 23:45
a7: nie wiem wyszło mi inną metodą
4 sty 23:47
a7: ale jeszcze nie wiem czy dobrze obliczyłam
4 sty 23:48
a7: już wpisuję
4 sty 23:48
a7:
2
2*2
x2+2x+3−9*2
x2+2x+3+64=0
2
x2+2x+3(4−9)=−64
x
1=−1−
√4−log25 lub x
2=−1+
√4−log25
4 sty 23:52
a7: Δ=4−12+log2224−4log25=16−4log25 √Δ=2√4−log25
4 sty 23:56
anon: błąd jest na początku, ponieważ 22*2x2+2x+3=2x2+2x+5
4 sty 23:56
a7: nie rozumiem
4 sty 23:57
a7: 22*(x2+2x+3)=22x2+4x+6
4 sty 23:58
a7: ale błąd jest faktycznie, ale inny...
4 sty 23:59
chichi:
@
a7 pomyliłaś wzór a
n*a
k z (a
n)
k
5 sty 00:00
a7: czyli 23:45 obowiązuje
5 sty 00:00
a7: tj. 23:35 oraz 23:41
5 sty 00:01
anon: 22*2x2+2x+3=22+x2+2x+3=2x2+2x+5,
2x2+2x+3*2x2+2x+3=2x2+x2+2x+2x+3+3=22x2+4x+6
5 sty 00:02
a7: a tam na pewno jest plus 64 nie minus czy coś?
5 sty 00:02
anon: (2x2+2x+3)2=22x2+4x+6
5 sty 00:03
anon: na pewno +64
5 sty 00:03
a7: 00:02 tak zgadza się
5 sty 00:03
a7: i na pewno 9 ?
5 sty 00:04
a7: no to nie ma rozwiązań może błąd w podręczniku, albo właśnie taki przykład na zauważenie samego
kwadratu i pokazanie że nie ma rozwiazań
5 sty 00:05
chichi:
Wystarczy zauważyć:
| | 9 | | 175 | | 175 | |
22x2+4x+6−9*22x2+2x+3+64 = (2x2+2x+3 − |
| )2 + |
| ≥ |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
5 sty 00:06
anon: właśnie chciałem się upewnić, na pewno zapisane tak jak tu napisałem, zdziwiłem się tylko
dlatego, że wcześniej zawsze coś wyszło
5 sty 00:06
Mila:
Brak rozwiązań.
5 sty 00:08
a7:
5 sty 00:09
5 sty 00:12