1 | 1 | |||
a) szereg od o n=1 do ∞ z | *cos( | ) | ||
n | n |
| 1 | |||||||||||||||
lim n−>∞ | =cos( | )=1 | ||||||||||||||
| n |
1 | ||
więc jeśli szereg od o n=1 do ∞ z | jest szeregiem rozbieżnym to szereg od o n=1 do ∞ z | |
n |
1 | 1 | |||
*cos( | ) jest rozbieżny. | |||
n | n |
n! | ||
b) szereg od o n=0 do ∞ z | ||
100n |
(n+1)! | 100n | n+1 | ||||
lim n−>∞ | * | = lim n−>∞ | =∞ czyli szereg jest rozbieżny | |||
100n+1 | n! | 100 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |