Ostrosłup...
etna: Dany ostrosłup ABCDS o podstawie prostokątnej ABCD i krawędziach bocznych długości c. Kąty
płaskie w wierzchołku ostrosłupa wynoszą odpowiednio kąt ASB jest równy kątowi CSD=α i kąt BSC
jest równy kątowi ASD=β.
Oblicz objętość tego ostrosłupa a następnie uzasadnij, że promień okręgu opisanego na trójkącie
| | c | |
ACS wynosi |
| |
| | √2(cosα+cosB) | |
4 sty 17:23
a7:

z tw cosinusów
a=c*
√2(1−cosα) b=c*P{2(1−cosβ)}
P
p=a*b=2c
2√(1−cosα)(1−cosβ)
teraz AC=
√a2+b2
H=c
2−AC
2/4
V=1/3p
p*H=..
4 sty 17:40
a7: poprawka H=√c2−AC2/4
V=2/3*c3√(1−cosα)(1−cosβ)(cosα+cosβ−1)
4 sty 17:53
a7: nie wiem czy się nie pomyliłam gdzieś w obliczeniach, bo promień wychodzi podobny ale inny niż
w treści zadania
4 sty 18:02
Mila:
Podaj H .
4 sty 18:47
a7: | | c2(2(1−cosα))+c2(2(1−cosβ) | |
H=√c2− |
| |
| | 4 | |
4 sty 19:00
Mila:
Policzę po 20
4 sty 19:21
a7: ok znalazłam chyba błąd
H=c
√(cosα+cosβ)/2
V=1/3P
p*H=2/3c
3√(1−cosα)(1−cosβ)(cosα+cosβ)/2
| | (AC*c2) | | c2 | | c2 | | c | |
R= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | (4*1/2AC*H) | | 2*H | | 2*c√(cosα+cosβ)/2 | | √2(cosα+cosβ) | |
ok wyszło
4 sty 19:29
Mila:
d
2=2c
2*(2−cosα−cosβ)
| 1 | | c2*(2−cosα−cosβ) | |
| d2= |
| |
| 4 | | 2 | |
| | 1 | | c2*(2−cosα−cosβ) | |
( |
| d)2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | c2*(2−cosα−cosβ) | | 2c2−2c2+c2(cosα+cosβ) | |
H2=c2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √cosα+cosβ | | √2(cosα+cosβ) | |
sin(ACS)= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
================
4 sty 20:28