Układ równań ciąg geometryczny zbieżny
Algorytm: Mając taki układ równań:
Jak mogę go obliczyć? xd
Próbowałem odejmowaniem i w wyniku mam:
4 sty 15:36
Algorytm: Albo jednak już poradziłem xd
4 sty 15:40
Mila:
q
2≠1
Dzielę równania stronami
| a1 | | 1−q2 | | 3 | | 8 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| 1−q2 | | a1q | | 8 | | 1 | |
Teraz podstawić do (1) równania.
4 sty 16:00
a7: zał q2≠1 czyli q≠1 i q≠−1
pierwsze: 8a1=3(1−q2}
drugie: 8a1q=1−q2
wstiawiamy pierwsze do drugiego (8a1)
3(1−q2)q=1−q2
(1−q2)(3q−1)=0
1−q2=0 sprzeczne z założeniem lub 3q−1=0 czyli q=1/3
4 sty 17:26