matematykaszkolna.pl
dowody z macierzy Julek45: a)znając wartości własne macierzy A, znaleźć wartości własne macierzy odwrotnej b)wykazać, że macierze A i AT mają takie same równania charakterystyczne c)wykazać, że dowolna macierz kwadratowa jest pierwiastekiem swojego równania charakterystycznego
4 sty 15:22
Julek45: nikt nic?
5 sty 16:32
chichi: A wiesz czym są wartości własne macierzy?
5 sty 16:44
Julek45: Wiem, liczyłem sporo zadań z tego, tylko tutaj jest to utrudnione bo to dowód i nie można po prostu wziąć liczb i zrobić proste rachunki.
5 sty 17:03
chichi: Ja nie widzę, żeby podpunkt (a) zawierał jakikolwiek dowód w swoim poleceniu
5 sty 17:20
chichi: (b) pA(t) = det(A−tI) ∧ pAT(t) = det(AT−tI) musimy zatem pokazać, że pA(t) = pAT(t) RHS = pAT(t) = det(AT−tI) = det(At−tIT) = det[(A−tI)T] = det(A−tI) = pA(t) = LHS Ta równość zachodzi, bo wiemy, że: det(A) = det(AT) dla dowolnej macierzy kwadratowej A □
5 sty 19:43
chichi: (a) wystarczy odwrócić wartości własne macierzy A, i to będą wartości własne macierzy odwrotnej P.S. Może skusisz się na dowód? Jest równie prosty.. (c) Wpisz w wyszukiwarce Twierdzenie Cayleya−Hamiltona
5 sty 19:46
Julek45: Podpunkt a może nie zawiera, ale wyliczyłem średnią i zaokrągliłem emotka
6 sty 00:15
chichi: A jaką Ty średnią liczysz? Czy dowód jest w ogóle dla Ciebie zrozumiały, bo nawet nie raczyłeś napisać czy rozumiesz to co napisałem
6 sty 00:31
Łysy: Dziękuję się należy moze?
6 sty 00:33
chichi: @Łysy a ciul w to dziękuję, ważne co by zrozumiał moje wywody...
6 sty 00:34
Julek45: Zwykłem dziękować jak coś zrozumiem i wątek spełni swoje zadanie. Ale nie martw się, nastąpi to, jak w każdym innym moim wątku.. Jeszcze na to nie rzuciłem okiem, pochłonęły mnie wektory w R3. Jutro to obczaję.
6 sty 02:52
Julek45: Obczaiłem wszystko, rozumiem. Dzięki za pomoc.
7 sty 15:36
chichi: Na zdrowie
7 sty 19:28