calka
gracjan: generalnie zrobilem tak ze pozamienialem sobie wszystko że r∊[0,1] oraz ze φ∊[0,π/2]
https://zapodaj.net/ce2f1022ff18e.png.html tutaj
| | 1−r2 | |
jest polecenie, ale teraz mam cos takiego ze ∫0π/2(∫01√ |
| dr)dφ ale ta |
| | 1+r2 | |
calka jest jakas trudna do policzenia ktos ma jakis pomysl?
4 sty 15:05
jc: zgubiłeś jakobian
| | π | | 1−r2 | |
= |
| ∫01 ( |
| )1/2 rdr |
| | 2 | | 1+r2 | |
| | π | | 1−t | |
= |
| ∫01 ( |
| )1/2 dt |
| | 4 | | 1+t | |
4 sty 15:29
gracjan: | | 1 | | 1−t | |
A nie powinno byc po prostu |
| ∫01√ |
| dt skąd u ciebie w 1 wierszu wzięło się |
| | 2 | | 1+t | |
π/2 przed całka?
4 sty 16:33
jc: Przed wszystkim masz całkę względem φ i ona daje czynnik π/2.
| | 2p | |
Podstawienie t= |
| daje całkę |
| | 1+p2 | |
| | 2p | |
2∫01 (1 − |
| ) dp = 2[p − ln(1+p2)]01=2(1 − ln 2) |
| | 1+p2 | |
Sprawdź, bo może coś pomyliłem.
4 sty 19:22
jc: Jednak coś pomyliłem.
| | (1−p)2 | |
Po podstawieniu mamy całkę 2∫02 |
| dp |
| | (1+p2)2 | |
| | 1 | |
= 2[arctg p + |
| ]01 = π − 1 |
| | 1+p2 | |
4 sty 19:35
gracjan: no dobrze ale najpierw licze calke oznaczona po r a pozniej dopiero po φ i robie wlasnie tak i
| | π2 | | π | |
otrzymuje wynik taki jak w ksiazce czyli |
| − |
| |
| | 8 | | 4 | |
moze ci to tutaj napisze:
| | 1−r2 | |
∫0π/2(∫01√ |
| rdr)dφ= |
| | 1+r2 | |
| | 1 | | 1−t | | 1 | | 1−t | |
= ∫0π/2( |
| ∫01√ |
| dt)dφ=∫0π/2( |
| ∫01 |
| dt)dφ= |
| | 2 | | 1+t | | 2 | | √1−t2 | |
| | 1 | | 1 | | t | |
=∫0π/2( |
| ∫01( |
| − |
| )dt)dφ= |
| | 2 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
| | 1 | |
= |
| ∫0π/2(arcsinx+√1−x2|01)dφ= |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 1 | | π | | π2 | | π | |
= |
| ∫0π/2( |
| −1)dφ= |
| ( |
| −1)φ|0π/2= |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | |
i tak ksiazka tes podaje
4 sty 19:44
gracjan: Tam zamiast x powinno być t źle napisałem i co zrobiłem źle?
4 sty 19:49
jc: Znów ja się pomyliłem. arctg 1 = π/4.
Mamy taki sam wynik.
| π | | π | | π2 | | π | |
| ( |
| − 1) = |
| − |
| |
| 4 | | 2 | | 8 | | 4 | |
4 sty 19:57
jc: Gratuluję, Twój rachunek był prostszy (bez podstawiania).
4 sty 19:59
gracjan: Dziekuje tobie za pomoc super ze sie zgadza
4 sty 20:02
jc: Dodam, że jak sam widzisz, całka jest iloczynem całek, a całka względem kąta jest
oczywista, więc lepiej od nie zacząć, zamiast wielokrotnie przepisywać.
4 sty 20:04
gracjan: nie bardzo rozumiem o co chodzi zbytnio
4 sty 20:08