prawdopodobienstwo
uczen: Wyniki dwukrotnego rzutu sześcienną kostką do gry zapisujemy jako liczby dwucyfrowe.
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 4 wynosi:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | |
A. |
| B. |
| C. |
| D. |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | |
4 sty 10:02
student:
B)
4 sty 11:46
Mila:
|Ω|=36
A− otrzymano liczbę dwucyfrową
A={12,16,24,32,36,44,52,56,64}
4 sty 16:11
a7: możliwe wyniki − jest ich 36
(liczby podzielne przez 4) − jest ich 9
11 12 13 14 15 16
21 22 23 24 25 26
31 32 33 34 35 36
41 42 43 44 45 46
51 52 53 54 55 56
61 62 63 64 65 66
9/36=1/4
4 sty 16:56