matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Reguła l'Hospitala, liczenie granicy
no_i_dobrze:
Wykorzystując regułę l'Hospitala, oblicz granicę
x
1
lim(
−
)
x−1
lnx
x→1
3 sty 12:00
chichi:
x
1
lim(
−
) =
x−1
ln(x)
x→1
xln(x)−x+1
lim(
) =
(x−1)ln(x)
x→1
1 raz reguła de l'Hospitala:
1
ln(x)+x
−1
x
lim(
=
1
ln(x)+(x−1)
x
x→1
xln(x)
lim(
) =
xln(x)+x−1
x → 1
2 raz reguła de l'Hospitala:
1
ln(x)+x
x
lim(
) =
1
1+ln(x)+x
x
x→1
ln(x)+1
1+ln(1)
1
lim(
) =
=
ln(x)+2
2+ln(1)
2
x→1
3 sty 14:22
janek191:
3 sty 17:01