Równanie różniczkowe II rzędu o niestałych współczynnikach
Damian#UDM: Rozwiąż równanie różniczkowe:
x2y''+5xy'+4y=0
3 sty 09:54
Mariusz:
Podstaw sobie x=e
t a otrzymasz równanie o stałych współczynnikach
x=e
t
| d2y | | d | | dy | dt | | dt | |
| = |
| ( |
|
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | dx | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t−e−t |
| )e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| − |
| )e−2t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| =e2t( |
| − |
| )e−2t |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
| | d2y | | d2y | | dy | |
x2 |
| =( |
| − |
| ) |
| | dx2 | | dt2 | | dt | |
Mamy zatem
| | d2y | | dy | | dy | |
( |
| − |
| )+5 |
| +4y=0 |
| | dt2 | | dt | | dt | |
Co można zapisać jako
y'' + 4y' + 4y=0
Teraz próbujesz rozwiązanie y=e
λt
i otrzymujesz do rozwiązania równanie kwadratowe
3 sty 11:12
Damian#UDM: Dziękuję Mariusz za pomoc, przeanalizuje to!
3 sty 14:52
Damian#UDM: Zadanie 2.
Rozwiąż równanie różniczkowe
y
''+y=x+2e
x
1. RRJ
y
''+y=0
2. Podstawienie y=e
rx
3. Otrzymujemy pierwiastki
r=±i
4. CORR
y
o=C
1*cos(x)+C
2*sin(x), C
1 i C
2 ∊ R
5. Metoda przewidywań
Jak nią rozwiązać powyższe równanie? Proszę o pomoc
11 sty 17:50
kerajs:
Przewidywana całka szczególna:
ys=Ax+B+Cex
Liczę:
y'=A+Cex
y''=Cex
i wstawiam wyniki do równania niejednorodnego
(Cex)+(Ax+B+Cex)=x+2ex
a stąd:
A=1 ∧ B=0 ∧ C=1
czyli:
ys=x+ex
Rozwiązaniem równania jest suma uzyskanych wyników
y=y0+ys
y=C1sin x +C2cos x+x+ex
11 sty 21:26
Damian#UDM: Dziękuję za obliczenie, lecz mnie najbardziej interesuje skąd mam wywnioskować, że przewidywana
całka szczególna to będzie właśnie
y
s=Ax+B+Ce
x
bo to już jest suma dwóch funkcji. Wiem jak się to robi dla pojedynczych, np. x
2+x+1 lub
xe
x, ale dla takich jak w tym zadaniu powyższym to nie wiem. Proszę o pomoc
12 sty 00:33
kerajs:
Zacznij korzystać z podręczników, a przekonasz się, że w większości z nich jest pomocna tabelka
pokazująca dla jakiej postaci części niejednorodnej można zastosować metodę przewidywania.
Przepisywanie jej tu jest pracochłonne i mało sensowne.
Wersja skompresowana:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=45&t=140782
12 sty 11:20
Mariusz:
A to musisz metodą przewidywań ?
Uzmiennianie stałych jest bardziej ogólne
a metoda operatorowa (przekształcenie Laplace) wygodniejsze
niż przewidywanie
12 sty 12:20
Mariusz:
Jeśli masz po prawej stronie masz funkcję postaci
P(x)eaxcos(bx) bądź P(x)eaxsin(bx) , gdzie P(x) jest wielomianem
to patrzysz ilukrotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego jest a+bi
Załóżmy że a+bi jest k krotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego
rozwiązanie szczególne przewidujesz wtedy jako xk(P1(x)eaxcos(bx)+P2(x)eaxsin(bx))
przy czym P1(x) oraz P2(x) są wielomianami tego samego stopnia co P(x)
12 sty 12:43
kerajs:
''Mariusz: Uzmiennianie stałych jest bardziej ogólne''
Owszem, jednak jest także dużo bardziej praco− i czasochłonne. Liczenie przewidywanych stałych
jest o wiele prostsze niż całek dla uzmiennionych stałych. I obarczone znacznie mniejszym
prawdopodobieństwem zrobienia błędu.
Najlepiej znać oba sposoby.
''Mariusz: a metoda operatorowa (przekształcenie Laplace) wygodniejsze
niż przewidywanie''
Polemizowałbym. Potrzebna jest dodatkowa wiedza o transformatach, a wynik to jedna funkcja
zamiast całej rodziny funkcji.
12 sty 23:49
Mariusz:
Niekoniecznie jedna funkcja
gdy za warunki początkowe przyjmiesz dowolne stałe masz tą swoją rodzinę
Tylko wyznawcom jedynie słusznej metody trudno zaakceptować że nie jest
ona ani ogólna ani wygodna w użyciu
W przewidywaniu zapamiętujesz bez uzasadnienia natomiast tutaj
gdy zapomnisz tą dodatkową wiedzę to wszystko co potrzebne możesz wyprowadzić
z całki niewłaściwej ∫0∞f(t)e−stdt
14 sty 17:45
Mariusz:
Z tym co napisałeś we wpisie z 12 sty 2022 23:49
o uzmiennianiu stałych to się zgodzę jednak
metodę operatorową można stosować w tym samym przypadku co przewidywanie
i wcale nie jest tak że dostajemy tylko jedną funkcję
Tak jak wcześniej napisałem całą tę dodatkową wiedzę można sobie w razie potrzeby wyprowadzić
a przewidywania uczysz się tępo na pamięć i w przypadku gdy zapomnisz jak
należało przewidywać nie rozwiążesz równania
14 sty 18:03