Proszę udowodnić, że: f: X→(iniekcja) Y ⇒ f^{-1}: f(X) →(iniekcja) X
LigicznyŚwir: Proszę udowodnić, że:
f: X→(iniekcja) Y ⇒ f−1: f(X) →(iniekcja) X
Da ktoś radę pomóc ? Kompletnie tego nie rozumiem.
2 sty 23:16
mat: f iniekcja, więc f(x1)=f(x2) ⇒ x1 = x2 (to założenie jes tylko po to żeby f−1 miała
sens)
Chcemy pokazać, że f−1 jest iniekcją
Niech f−1(y1)= f−1(y2), mamy pokazać, że y1 = y2
Niech f−1(y1) = x1, oznacza to, że f(x1) = y1
Ale w takim razie również f−1(y2) = x1, czyli f(x1) = y2
a zatem y1 = y2, koniec
3 sty 00:51