Korzystając z faktu, że liczby zespolone sa równe wtedy i tylko wtedy, gdy ich c
:D: Im(z2)=(2−i)z
Im((a+bi)2)=(2−i)(a+bi)
Im(a2+2abi−b2)=2a+2bi−ai+b)
Biorę cześć urojoną
2ab=2b−a
Nie wiem co dalej powinienem zrobić
2 sty 17:53
PW: A tak w ogóle, to co chcesz zobić? Rozwiązać równanie, coś narysować?
2 sty 18:10
:D: Nie zauważyłem, że przycięło mi polecenie, brzmi ono tak:
Korzystając z faktu, że liczby zespolone są równe wtedy i tylko wtedy,
gdy ich części rzeczywiste i urojone są równe, znaleźć wszystkie liczby zespolone
spełniające warunki:
f) Im(z2)=(2−i)z
2 sty 18:12
PW: Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, więc i prawa musi być (część urojona prawej strony musi
być zerem):
2b − a = 0
2b = a,
co podstawione do równania z 17:53 daje
a2 = 0
a = 0,
a więc również
b = 0.
Wniosek: z = (0, 0)
2 sty 18:33
:D: Nie rozumiem tego, że lewa strona jest liczbą rzeczywistą, a nie urojoną?
2 sty 19:01
PW: Tak sobie jeszcze myślę:
− Czy to zadanie nie jest pułapką teoretyczną?
Lewa strona równości jest z definicji liczbą rzeczywistą, a prawa − liczbą zespoloną. Bez
liczenia można powiedzieć, że równość nie ma sensu. Takie rozwiązanie też mi się podoba.
2 sty 19:03
PW: Do pytania z 19:01 − przeczytaj definicję − co oznacza symbol Im(w) dla liczby zespolonej w.
2 sty 19:05
:D: Odpowiedź, która powinna wyjść to, 0 oraz 52+54i
2 sty 19:05
:D: Część urojoną liczby zespolonej z oznaczamy symbolem: Im(z) (ang. Imaginary)
2 sty 19:08
ICSP:
Im(a
2+2abi−b
2)=2a+2bi−ai+b
2ab = 2a + b + i(2b − a)
2ab = 2a + b
0 = 2b − a
4b
2 = 5b
| | 5 | | 5 | |
(a = 0 ∧ b = 0 ) ∨ (a = |
| ∧ b = |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
2 sty 19:58
:D: Czemu 2abi przyrównujemy do 2a+b,a 0 przyrównujemy do 2bi−ai?
Myślałem, że to chodzi o takie grupowanie ze liczby z 'i' grupujemy osobno i liczby rzeczywiste
też osobno − układ równań
2 sty 20:14
PW: Jeszcze raz:
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc po prawej też musi być liczba rzeczywista,
stąd
2b − a = 0
i
2ab = 2a +b
ICSP poprawnie rozwiązał ten układ równań, co ja żle zrobiłem.
2 sty 20:34
:D: Kurde nie rozumiem, mam problem z tym że nie wiem dlaczego liczba po lewej jest rzeczywista
2 sty 20:43
ICSP: 2ab = 2a + b + i(2b − a)
2ab + 0i = 2a + b + i(2b − a)
2 sty 20:47
:D: Im(a2+2abi−b2)=2a+2bi−ai+b
Nie rozumiem tego dlatego że wyżej ze wzoru skróconego mnożenia wychodzi 2abi
2 sty 20:57
:D: a później piszesz samo 2ab.
Dodam, że nie miałem tego tłumaczonego w szkole
2 sty 20:58
ICSP:
z = a + bi
Re(z) = a
Im(z) = b
to są podstawowe pojęcia. Zacznij od zapoznania się z definicjami a dopiero później przejdź do
rozwiązywania zadań.
2 sty 21:03