pochodna
damn_ik: Jaka będzie pochodna z takiej funkcji?
Bo tyle wynosi całka z a
x, i chce sobie rozpisać tamtą pochodną, ale nie umiem dojść do tej
postaci.
2 sty 11:42
ABC: przecież ln a to stała gdy różniczkujesz po x , chyba sobie jaja robisz
2 sty 12:03
wredulus_pospolitus:
na przykład tak możesz sobie rozpisać:
| | ax | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| *ax = |
| *eln(ax) = |
| *ex*lna |
| | lna | | lna | | lna | | lna | |
| | 1 | |
f'(x) = |
| *ex*lna*(x*lna)' = ex*lna = elnax = ax |
| | lna | |
2 sty 12:06
chichi:
| 1 | |
| to stała, co za dziwy jakieś... (ax)' = ln(a)*ax |
| ln(a) | |
2 sty 13:11
ABC: trolle jakieś pewnie znowu
2 sty 13:14
chichi:
Jeszcze autor nie widzi powiązania między całką, a pochodną...
2 sty 13:17