blad wzgledny i bezwzgl
im: Wyznacz blad wzgledny i bezwzgledny objetosci kuli,gdzie R = 10cm +− 0.04cm,
π=3,14cm +− 0.015cm
| | 4 | |
Wzor znam, |
| π*R3,ale nie wiem jak to policzyc majac te niepewnosci przy liczbach. |
| | 3 | |
1 sty 13:50
Min. Edukacji: Ciekawe czy Archimedes tez wyznaczył π w centymetrach?
1 sty 14:17
im: dobre pytanie p.Ministrze,ale niestety,nie pomogło mi w rozwiązaniu tego zadania
1 sty 14:19
I'm back:
Pi jest liczba, wartości. Pi nie jest podane w jednostce odległości (w tym przypadku cm)
Czy wiesz z jakich wzorów wyznaczamy błąd względny i bezwzględny?
1 sty 14:28
daras: | | ΔV | | ΔR | | Δπ | |
bład względny: |
| =3 |
| + |
| |
| | V | | R | | π | |
| | 4 | |
jak juz to policzysz, to potem pomnóz przez V = |
| 3,14*103 |
| | 3 | |
jakbyś otworzył podrecznik lub www. i cośpoczytał, to bys sie dowiedział i Archimedesie , i o
centymetrach, i o róznych błedach
1 sty 14:32
daras: i sam nie popełniał ich więcej, choc to...nie jest pewne
1 sty 14:33
daras: PS zadanie nie ma sensu, bo liczbę π przyjmuje się za dokładną, można ja wstawić z dowolną
dokładnością wielokrotnie przekraczającą wszystkie wielkości mierzone
https://szl.wikipedia.org/wiki/Pi
1 sty 14:36
im: takie mam polecenie dokladnie,przepisalem i zadalem,dzieki za pomoc.
1 sty 14:42