Układ równań
Algorytm: Obliczając jedno zadanie otrzymałem pewny układ równań z 2 niewiadomymi:
| ⎧ | y2 = 4+x2 − 2x | |
| ⎩ | (2√7 − y)2 = 16+x2−4x |
|
Wszystko, co wiem próbowałem i mi nie wychodzi, jak można to obliczyć? xD
30 gru 23:49
Algorytm: Otrzymywałem albo takie równanie
−28 + 4√7y = −12 + 2x
Albo otrzymywałem równanie:
0 = 27y2 + 28√7y + 52, otrzymując z delty −128
30 gru 23:53
a7: a możesz dać oryginalną treść zadania?
30 gru 23:54
30 gru 23:58
a7:
x=4/3 y=2√7/3
30 gru 23:59
Algorytm: W trójkącie ABC dane sa: |BC| = 4cm, |AC| = 2cm, |<ACB| = 120.
Wyznacz długość odcinka dwusiecznej kąta ACB, zawartego w tym trójkącie.
No i oznaczyłem sobie, że:
x = |CD|; y = |AD|; b = |AB|
Póżniej zrobiłem układ równań, gdzie:
| ⎧ | y2 = 4 + x2 − 2 * 2 * x * cos60 | |
| ⎩ | (b−y)2 = 16+x2 − 2 * x * 4 * cos60 |
|
30 gru 23:59
Mila:
Wykonaj potęgowanie w drugim równaniu i odejmij stronami równania.
Następnie wyznacz x i wstaw do pierwszego równania.
Liczę.
30 gru 23:59
Algorytm: Ale w jakim sensie potęgowanie w drugim równaniu? xd
31 gru 00:01
Mila:
| | 1 | | √3 | |
PΔ= |
| *2*4*sin1200=4* |
| |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ=2
√3
| | 1 | | 1 | |
2√3= |
| *2*d sin600 + |
| *d*4*sin60o |
| | 2 | | 2 | |
======
31 gru 00:08
a7: b=2√7
z tw. o dwusiecznej y/2=(2√7−y)/4 czyli y=2√7/3
teraz wstawiamy do pierwszego imamy x=4/3
31 gru 00:08
Algorytm: Wow, dzięki, nigdy do tego nie domyśliłbym się xd
31 gru 00:19
Mila:
1)
(2
√7−y)
2=x
2−4x+16
28−4
√7y+y
2=x
2−4x+16
y
2=x
2−4x+4
√7y−12
y
2=x
2−2x+4
============ (−)
2) 0=−2x+4
√7y−16
2x=4
√7y−16
x=2
√7y−8
3)
(2
√7y−8)
2−4
√7y+16+4
y
2=28y
2−32
√7y+64−4
√7y+20
27y
2−36
√7y+84=0 /:3
9y
2−12
√7y+28=0
Δ=144*7−4*9*28=0
=====
31 gru 00:22
Mila:
Dobranoc
31 gru 00:25
a7: Dobrej nocy!
31 gru 00:29
Algorytm: Dobranoc i dziękuje

Tylko mam pytanie do jednej części z rozwiązania.
Mając:
y
2 = x
2 − 4x + 4
√7y − 12
A w następnej linii mamy:
y
2 = x
2 −2x + 4, dlaczego? Co się stało z 4
√7y − 12?
31 gru 00:59
a7: to jest drugie równanie
31 gru 01:01
a7: potem odejmujemy stronami (−)
31 gru 01:01
a7: "to jest drugie równanie" − czyli twoje pierwsze
31 gru 01:06
Algorytm: Aha, no tak, dziękuję xd
1 sty 22:36