Równanie różniczkowe, uzmiennianie stałych
morsek1: Metodą uzmienniania stałych rozwiązać równanie liniowe niejednorodne
t y'+ 2y = cost, y(
π2) =0
Niby wiem, ale chyba mi coś nie wychodzi. Zatrzymuję się na całce, ale nie mam pewności czy to
co wcześniej jest dobrze (zdjęcie w linku poniżej)
https://imgur.com/kP5ipb7
30 gru 20:14
wredulus_pospolitus:
masz błąd ... dzieląc pod koniec
| .... | |
| = .... *t 2  |
| t−2 | |
więc prawa strona winna być równa t*cost
30 gru 20:29
morsek1: Faktycznie

dzięki
Czyli rozwiązaniem będzie
y=
π2 * t
−2 ?
30 gru 20:44
wredulus_pospolitus:
c1(t) = ∫t*cost dt = t*sint + cost
30 gru 20:59
wredulus_pospolitus:
| | π | |
nie wiem skąd Ci wyszło to |
| |
| | 2 | |
30 gru 21:01
morsek1: No tak, tak mi wyszło z całki. A nie podstawiam teraz do tego wyniku t= π2?
Bo jeśli nie, to nie wiem jak skończyć to zadania
30 gru 21:04
wredulus_pospolitus:
| | sint | | cost | | c2 | |
y = |
| + |
| + |
| |
| | t | | t2 | | t2 | |
| | 1 | | 0 | | c2 | |
y(π/2) = 0 −−−> |
| + |
| + |
| = 0 −−−> |
| | π/2 | | (π/2)2 | | (π/2)2 | |
−−−> c
2 = −π/2
a więc ostatecznie:
| | sint | | cost | | π | |
y(t) = |
| + |
| − |
| |
| | t | | t2 | | 2t2 | |
30 gru 21:12
morsek1: A! Czyli podstawiam na samiutki koniec. Wielkie dzięki
30 gru 21:21