Prawdopodobienstwo, kule
Mad: W urnie są trzy kule białe i jedna czarna. Liczbę kul czarnych zwiększono n−krotnie. Oblicz n,
jeśli w jednoczesnym losowaniu dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul o różnych
kolorach się nie zmieniło.
I mam policzone prawdopodobieństwo wylosowania dwóch różnych (wynosi 1/2) i ile wyniesie liczba
elementów zbioru po n−krotnym zwiększeniu (6n), ale omega wychodzi mi inna niż w rozwiązaniach
i nie wiem jak ją zrobić
30 gru 19:17
Mad: Jednak już chyba wiem jak ją policzyć
30 gru 19:19
janek191:
n = 6
30 gru 21:18
Mila:
I)
3B,1C
4− liczba kul w urnie
Wylosowano jednocześnie dwie kule
A− wylosowane kule są w różnych kolorach
II)
3B,(1*n)C,
n>1, n∊N
+
3+n− liczba kul w urnie
A
1− wylosowane kule są w różnych kolorach
| | n+3 | | (n+3)*(n+2) | |
|Ω|= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
|A
1|=3*n
| | 3n | | 6n | |
P(A1)= |
| = |
| |
| | | | (n+3)*(n+2) | |
12n=n
2+5n+6
n
2−7n+6=0
Δ=25
| | 7−5 | | 12 | |
n1= |
| =1 lub n= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdź warunki zadania.
3B,6C
9− liczba kul
dalej sama
30 gru 23:09
Mad: Dziekuję. Juz chyba w całości to zrozumiałam.
Ale dlaczego dzielisz to P(A1) jeszcze na dwa?
31 gru 00:43
31 gru 16:59
Mad: Dziękuję. Już napewno wszystko rozumiem
31 gru 22:20