Wykaż, że sin
Neska: Cześć, bardzo proszę o wyjaśnienie krok po kroku zadania: Wykaż, że równanie sin(πx/3)=2(−x)
ma w przedziale (0,3) co najmniej dwa rozwiązania. Próbowałam bezskutecznie pokazać, to na
wykresie, natomiast wydaje mi się, że warto byłoby zawrzeć rozwiązanie w obliczeniach.
30 gru 13:01
ABC: co jest po prawej stronie ? 2−x ?
30 gru 13:08
Neska: Tak dokładnie, przepraszam chyba coś mi nie wyszło z zapisaniem tej potęgi
.
30 gru 13:09
ABC: miałeś własności funkcji ciągłych?
30 gru 13:12
Neska: Twierdzenie Darboux i Heinego
30 gru 13:20
ABC: no to prosta sprawa , tworzysz funkcję pomocniczą f(x)=sin(πx/3)−2−x , będzie ciągła jako
różnica funkcji ciągłych
i znajdujesz odpowiednie punkty aby zastosować własność Darboux
30 gru 13:46
janek191:
30 gru 13:51
ABC: kolega ci ładny wykres zrobił
f(0)= 0−1 <0
30 gru 13:56
Neska: Dziękuję bardzo! Wszystko już wiem
30 gru 13:58