matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
wyrażenia algebraiczne
00:
Jak wyznaczyć tu x i y?
b−x−y
b−x
b
=
=
y
x
a
Zaznaczam od razu, że a,b,x,y>0, bo są długościami boków.
30 gru 12:30
ite:
zacznij od wyznaczenia x z równania:
b−x
b
=
x
a
30 gru 12:37