funkcje
Sampas: 1) Niech f:X1→Y1 i g:X2→Y2 będą iniektywnymi odwzorowaniami. Pokaż, że (f∘g)−1
=f−1∘g−1
2) Udowodnij twierdzenie: jeżeli g∘f i f∘g są identycznościami na zbiorze X, to g=f−1
Odnośnie pierwszego to wiem, że jeśli f i g są iniekcjami to ich złożenie również jest
iniekcją, i ,,normalnie''
(f∘g)−1=g−1∘f−1
Chciałem pokazać ,że
f∘g∘f−1∘g−1 to identyczność, ale nie bardzo wiem co dalej...
Odnośnie drugiego
Chcemy pokazać ,że g=f−1 wiemy, że f∘f−1=idy f−1∘f=idx
zatem f∘g=f∘f−1=idy=idx
g∘f=f−1∘f=idx
czy to dobre rozumowamie?
z góry dziekuje
30 gru 12:16
PW: Cytuję:
Odnośnie pierwszego to wiem, że jeśli f i g są iniekcjami to ich złożenie również jest
iniekcją, i ,,normalnie''
(f∘g)−1=g−1∘f−1
Rozważmy przykład (bierzemy pod uwagę tylko samochody mające jednego właściciela i ludzi
mających tylko jeden samochód)
g przyporządkowuje tablicy rejestracyjnej odpowiedni samochód
f przyporządkowuje samochodowi właściciela
Złożenie (f∘g) działa następująco:
tablica rejestracyjna → samochód → właściciel
Przekształcenie odwrotne (f∘g)−1 działa odwrotnie, czyli
właściciel → samochód → tablica rejestracyjna
Zgadza się to co napisałeś: (f∘g)−1 = g−1∘f−1.
Teza postawiona w zadaniu jest jednak fałszywa.
(f∘g)−1 ≠ f−1∘g−1
− złożenie po prawej stronie działa tak:
samochód → tablica rejestracyjna → właściciel,
a więc ma inną dziedzinę i zbiór wartości niż funkcja po lewej stronie
30 gru 15:01
PW: A tak naprawdę jest jeszcze gorzej − nie można utworzyć f−1(tablica rejestracyjna) −
dziedziną funkcji f−1 jest zbiór właścicieli, a nie tablic.
Należałoby więc poprawić przedostatni wiersz − nie można utworzyć złożenia po prawej stronie.
30 gru 15:11
PW: I jeszcze jedna uwaga fo treści zadania. Piszesz
Niech f:X1→Y1 i g:X2→Y2 ...
Bez dodatkowych założeń co do zbiorów − dziedzin i przeciwdziedzin funkcji − mówienie o
złożeniach może nie mieć sensu.
30 gru 15:18
Sampas: czyli to zadanie pierwsze jest zle ulozone?
a co z drugim?
30 gru 20:40
PW: Drugie jest dobrze:
g∘f jest identycznością, a więc działa tak:
(1) x → y → x.
Funkcja f dowolnemu elementowi 'x' przyporządkowuje jakś element 'y', a żeby złożenie było
identycznością, to g musi elementowi 'y' przyporządkować 'x'.
f∘g jest identycznością, zatem działa tak:
(2) y → x → y.
Widać więc, że
(1') g(y) = x
i
(2') f(x) = y,
co oznacza, że
g = f−1.
30 gru 21:23