W nierównoramiennym trapezie
klaudia2137:

W nierównoramiennym trapezie ABCD (AB || CD) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S
takim, że AS:SC=k:1. Oblicz stosunek pola trójkąta CDS do pola trapezu ABCD.
Jak to zrobić? 3 klasa liceum p. roz.
30 gru 10:41
ite:
1/ ΔCDS i ΔABS są podobne (dlaczego?) w skali k:1.
Stąd można wyznaczyć stosunek ich pól.
2/ ΔCDS i ΔADS mają wspólną wysokość a stosunek podstaw wynosi k:1.
Też można wyznaczyć stosunek ich pól.
Tak samo jest z ΔCDS i ΔBSC.
30 gru 10:56
Artur:

P − pole trójkąta CDS
30 gru 11:21
Bona:
P(trapezu)= (k+1)
2*P
Pozdrawiam
Króla Artura
30 gru 12:19
a7:

trójkąty DCS i ABS są do siebie podobne (k,k,k − ∡ASB=∡DSC − kąty wierzchołkowe, ∡CDS=∡ ABD
oraz ∡ACD=∡CAB− kąty naprzemianległe)
czyli ich boki i wysokości są podobne w skali k SC oznaczam a SA będzie równe ka DC=b AB=kb
wyoskość DCS=h wysokośćASB=kh
5 sty 01:06