Granica
Krystian: Potrzebuję rozwiązania granicy ciągu
29 gru 21:05
kerajs:
Ciekawe, czym jest ln*n ?
29 gru 21:12
Krystian: ln razy n
29 gru 21:17
kerajs:
To jest równie bezsensowny zapis jak te:
sin *n
√*n
29 gru 21:22
Krystian: Dzięki za pomoc w rozwiązaniu
29 gru 21:32
Mila:
Krystian , zadania należy przepisywać dokładnie.
ln(n) − logarytm naturalny z liczby n
| | 3ln(n) | | 3 | |
lim n→∞ |
| = |
| |
| | 4+5ln(n) | | 5 | |
bo ln(n)→
∞ dla n→
∞
29 gru 22:22
kerajs:
Możliwe, iż przepisał dokładnie, czyli z symbolami mnożenia.
29 gru 23:11
janek191:
Może powinno być:
| | 3 ln n | |
an = |
| ? |
| | 4 + 5n* ln n | |
30 gru 08:19
Min. Edukacji: Sam nie wie co przepisuje ale wie, że potrzebuje.
30 gru 08:29
getin:
| | 3ln*n | | 3ln2 | |
an = |
| = |
| |
| | 4+5ln*n | | 4+5ln2 | |
| | n2*(3l) | |
= limn→∞ |
| = |
| | n2(4/n2 + 5l) | |
| | 3l | | 3l | | 3 | |
= limn→∞ |
| = |
| = |
| |
| | 4/n2 + 5l | | 0+5l | | 5 | |
30 gru 12:51
ite:
fajny pomysł : )))
ale co będzie jeśli l=0 ?
dobrze że autor pytania już się od tego forum odciął
30 gru 13:02