Układ równań z wartością bezwzględną
yn: Jak obliczyć taki układ równań:
{ |x|−y=1
{ −x+|y|=1
28 gru 23:46
wredulus_pospolitus:
1) niech x≥0
x−y=1 −−−> x = 1+y
−x + |y| = 1 −−−> −1 − y + |y| = 1 −−−> |y| − y = 2 −−−> może być spełnione tylko gdy y<0
... a wtedy −y − y = 2 −−−> y = −1 a to ciągnie za sobą: x = 0
2) niech x<0
−x − y = 1 −−−> −x = 1+y
−x + |y| = 1 −−−> 1+y + |y| = 1 −−−> y + |y| = 0 −−−> albo y = 0 albo y < 0 ... bo wtedy y − y
= 0
dla y=0 mamy x = −1
dla y<0 mamy x = |y| − 1 ... zauważmy, że mamy warunek x<0 ... więc |y| < 1
więc y∊(−1 ; 0) a wtedy x = −y − 1 (czyli nieskończenie wiele rozwiązań
28 gru 23:56
chichi:

Graficznie

(I)
y = |x| + 1
(II)
x = |y| − 1 − spójrz na układ w drugą stronę i rysuj jakobyś 'x' zamienił z 'y'
28 gru 23:57
wredulus_pospolitus:

drugi sposób: granicznie.
|x| − y = 1 −−−>
y = |x| − 1
−x + |y| = 1 −−−>
x = |y| − 1
i bierzesz część wspólną czyli wszystkie punkty na odcinku AB, gdzie A (−1,0) , B (0,−1)
28 gru 23:58
wredulus_pospolitus:
@chichi ... fioletowa funkcja źle
28 gru 23:59
chichi:
Ehh.. nie zmieniłem znaku w 1 równaniu, wykres powinien wyglądać jak u @
wredulus
29 gru 00:00