matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zbadać monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym an, gdy:
Bartek:
a) a
n
=4
n
/n b) a
n
=n!/n Potrzebuję rozwiązanie tych przykładów w postaci a
n
+1−a
n
28 gru 21:12
Mila:
4
n
a
n
=
n
4
n+1
a
n+1
=
n+1
4
n+1
4
n
4
1
4n−n−1
r=
−
=4
n
*(
−
)=4
n
*
⇔
n+1
n
n+1
n
n*(n+1)
3n−1
r=4
n
*
>0 dla n∊N
+
n*(n+1)
28 gru 21:20
wredulus_pospolitus:
b
n+1
(n+1)!
n+1
(n+1)!*n
=
=
= n
b
n
n!
n
(n+1)*n!
wniosek
28 gru 22:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick