matematykaszkolna.pl
Nierówność z wartością bezwzględną yn: Mam dwa pytania do obliczania nierówności z wartością bezwzględną Mamy nierówność: 2|x−1| + x ≤ 4 2|x−1| ≤ 4 − x |x−1| ≤ (4−x)/2 I teraz wiem, że trzeba rozważyć dwa przypadki: I dla x ∊ <1, ) x−1 ≤ (4−x)/2 I dla x ∊ (−, 1) x−1 ≥ (−4+x)/2 Czy w tej linijce poprawie został zmieniony znak nierówności na przeciwny czy powinien zostać taki sam? I drugie pytanie − czy gdy dla obu zbiorów wyliczymy część wspólną z odpowiednimi założeniami, to czy dając finalną odpowiedź pomiędzy nimi jest i czy lub?
28 gru 16:36
chichi: Myślisz pojęcia, tutaj po to rozpatrujesz znak wyrażenia pod modułem żeby wiedzieć jak ja opuścić, w przypadku gdy zmienna występuje tylko pod modułem sprawa jest prostsza, odwraca się znak i zmienia wartość prawej strony ma przeciwną, ale to jest następstwo właśnie tego
28 gru 16:49
chichi: https://youtu.be/6pGamA1W2g0 Ten film powinien odpowiedzieć na Twoje pytania i wyjaśnić skąd biorą się te skróty myślowe
28 gru 16:50
chichi: A przecież gdyby miało być 'i' to zawsze byłby zbiór pusty, bo przecież wszystkie te przedziały zawsze będą rozłączne, bo po to jest ten podział
28 gru 16:55
yn: Teraz już rozumiem, nie miałam pojęcia, że z tego bierze się ta zamiana znaków emotka dziękuje!
28 gru 17:04
chichi: No właśnie, o to w matematyce chodzi, żeby wiedzieć co się z czego bierze. Na zdrowie
28 gru 17:09