Dowód z podzielnością
Btk: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby nieparzystej n wyrażenie n3 + 3n2 − n + 45 jest podzielne
przez 24
(2k+1)3 + 3(2k+1)2 − (2k+1) + 45 = 8k3 + 12k2 + 6k + 1 + 3(4k2 + 4k + 1) − 2k − 1 + 45 =
8k3 + 24k2 + 16 k + 48 = 8k2(k+3) + 16(k+3) = (k+3)(8k2+16)
I teraz nie wiem za bardzo co zrobić dalej, proszę o pomoc
27 gru 15:55
ICSP: Wyciągnij 8 przed nawias i rozważ przypadki:
1o 3 |k
2o 3 nie dzieli k
27 gru 16:02
ICSP: ewentualnie można również rozbić:
(k+3)(8k2 + 16) = 8k(k2 + 2) + 24(k2 + 2) = 8k(k2 − 1 + 3) + 24(k2 + 2) =
= 8(k−1)k(k+1) + 24k + 24(k2 + 2) = 8(k−1)k(k+1) + 24(k2 + k + 2)
Teraz wystarczy już dopisać dość standardowy komentarz uzasadniający.
27 gru 16:07
Btk: A jeśli chodzi o ten pierwszy sposób to w jaki sposób rozważyć te dwa przypadki? Rozumiem, że
jeśli wyciągamy 8 przed nawias to zostaje nam udowodnić podzielność przez 3, ale nie rozumiem
w jaki sposób to zapisać?
27 gru 16:14
ICSP: Stosując jakiś matematyczny zapis:
W = 8(k+3)(k2 + 2)
1o 3|k
Jeśli 3 | k to k = 3l dla pewnej liczby całkowitej l. Wtedy nasze wyrażenie przyjmie wartość
W = 24(l+1)(9l2 + 2)
czyli 24 | W
2o ...
lub też słownie:
1o 3 | k
Jeśli k jest podzielne przez 3 to również k + 3 jest podzielne przez 3 zatem W = 8(k+3)(k2 +
2) jest podzielne zarówno przez 8*3 = 24.
2o ...
Ogólna zasada jest taka aby było poprawnie i aby egzaminator zrozumiał.
27 gru 16:22
Btk: Wszystko jasne, dziękuje!
27 gru 16:30
Eta:
A może tak :
L=(n
2−1)(n+3)+48 =(n−1)(n+1)(n−3)+48
dla n=2k+1
mamy:
L= 2*2*2*(k−1)k(k+1)+48 −− jest podzielna przez 48 a więc i przez 24
bo (k−1)k(k+1) jest podzielna przez 6
i po ptokach
27 gru 19:10