Optymalizacja
Damian#UDM: Zadanie 10. (0 – 5)
.
Z drutu o długości 120 dm wykonano szkielet graniastosłupa prostego, którego jedna z krawędzi
podstawy jest o 6 dm krótsza od drugiej. Do tego szkieletu przymocowano metalowe płyty, dzięki
czemu powstało pudło z górnym wiekiem. Oblicz największe możliwe koszty wyprodukowania takiego
pudła, gdzie:
− 1 dm drutu kosztuje 4 zł,
− 1 dm2 metalowej płyty kosztuje 18 zł (inne koszty pomijamy).
Proszę o rozwiązanie, ponieważ nie wiem czy moje jest poprawne.
27 gru 02:03
I'm back:
To pokaż swoje rozwiązanie to sprawdzimy
27 gru 07:27
I'm back:
4(x + x+6 + h) = 120 − − > h = 24 − 2x
f(x) = 120*4 + 18*2*[ x(x+6) + x(24−2x) + (x+6)(24−2x)]
Szukasz wierzchołka paraboli w zakresie 0 < x < 12
27 gru 08:36
I'm back:
Jeżeli 'górne wieko' nie ma być z płyty metalowej to wywalasz jedno x(x+6) z funkcji kosztu
27 gru 08:37