macierze
Julek45: Znaleźć macierz diagonalą B podobną do macierzy A, jeśli taka macierz B istnieje. Znaleźć wtedy
też macierz odwracalną C taką, że B=C−1 AC:
Macierz A:
4 1
1 4
Mi wyszło macierz B=
3 0
0 5
I C=
3 5
−3 5
I teraz dwa pytania: czy dobrze mi wyszło, bo jeśli tak to spadam i nie zawracam więcej gitary
oraz czy macierz B może mieć 3 i 5 zamienione miejscami, a macierz C kolumny zamienione
miejscami. Jeśli tak to git, jeśli nie to dlaczego?
27 gru 00:49
wredulus_pospolitus:
Moim zdaniem są cztery możliwe macierze B:
27 gru 11:47
Julek45: Czemu aż cztery? I czy wpływa to na ilość możliwych macierzy C?
27 gru 21:06
Julek45: Jak na ćwiczeniach to było to wychodziła wykładowcy jedna macierz, ta którą napisałem.
27 gru 21:26
wredulus_pospolitus:
B = C
−1AC ⇔ CB = AC
i stąd mamy:
ae = 4a+c −−−> a(e−4) = c
bf = 4b + d −−−> b(f−4) = d
ce = a+4c −−−> c(e−4) = a
df = b + 4d −−−> d(f−4) = b
'c' z pierwszego podstawiamy do trzeciego
'd' z drugiego podstawiamy do czwartego
a(e−4)
2 = a −−−> a = 0 ∨ e −4 = ± 1
b(f−4)
2 = b −−−> b = 0 ∨ f−4 = ±1
| | | |
1. gdy a=0 , wtedy c = 0 ... wtedy b≠0 (aby C ≠ | ) |
| | |
| | | |
ale wtedy C = | <−−− detC = 0 −−− nie ma macierzy odwrotnej ... odpada |
| | |
2. w takim razie a≠0 oraz b≠0
e −4 = ± 1 ∧ f −4 = ± 1
stąd:
e = 3 ∧ f = 3 lub e = 3 ∧ f = 5 lub e = 5 ∧ f = 3 lub e = 5 ∧ f = 5
przynajmniej moim zdaniem
27 gru 23:03
wredulus_pospolitus:
PS . oczywiście trzeba sprawdzić jakie będzie C i czy będzie to macierz odwracalna
27 gru 23:08
wredulus_pospolitus: gdybyśmy jechali z równania B = C
−1AC
to mamy:
| | 1 | | | a(4d−b)−c(4b−d) d2−b2 | | | a2 − c2 a(4d+b)−c(4b+d) | |
| |
C−1AC = |
| * | |
| | ad − bc | | |
stąd mamy: a = ±c ; b = ±d
i mamy cztery przypadki:
1) a = c ; b = d
| | 1 | | 1 | |
wtedy w |
| mamy |
| <−−− odpada |
| | ad − bc | | 0 | |
2) a = c ; b = −d
| | 10ad | | 6ad | |
wtedy e = |
| = 5 ; f = |
| = 3 |
| | 2ad | | 2ad | |
3) −a = c ; b = d
| | 6ad | | 10ad | |
wtedy e = |
| = 3 ; f = |
| = 5 |
| | 2ad | | 2ad | |
4) −a = c ; b = −d
| | 1 | | 1 | |
wtedy w |
| mamy |
| <−−− odpada |
| | ad−bc | | 0 | |
więc mamy dwa rozwiązania ... to w poprzednim podejściu niestety dwa rozwiązania (przemnożenie
macierzy jednostkowej) będzie odpadać ponieważ dla nich nie będzie istniała C odwracalna co
jest w sumie logiczne, ponieważ:
szybkie spojrzenie jakby wyglądało równanie (to nie jest dowód

)
C*B = A*C
C*5*I = A*C
C*5 = A*C
5*C = A*C
5 = A*C*C
−1
5 = A <−−− macierz A nie jest równa stałej czyli przejścia te nie są równoznaczne ... jedyne
miejsce gdzie może się nie zgadzać to w momencie gdy zakładamy, że istnieje C
−1
27 gru 23:18
Julek45: Czyli dobrze myślałem, właściwie to jest jedno rozwiązanie, które można przedstawić na dwa
sposoby, ja to liczyłem używając lambdy i wartości 3 i 5 wychodzą tam z równania kwadratowego.
A to w jakiej kolejności zapiszemy to właściwie bez znaczenia, a tak jak mówisz można to
zrobić na 2 sposoby.
27 gru 23:33
Julek45: A co z macierzą C? Dobrze jest? Mi wychodzi, że można dać dowolną odpowiedź podstawiając
cokolwiek do wektora−proporcje się muszą zgadzać i to wszystko. Mam tu jednak jeden problem.
Licząc wektor własny wychodzi na to, że mogę minus w pierwszej kolumnie dać zarówno przed
pierwszą liczbą, jak i drugą, zamiennie. To prawda?
27 gru 23:36