Całkowite wykładniki
Całek: Czy istnieją liczby całkowite x i y dla których 2x = 6y? Jeśli nie, jak można to udowodnić?
26 gru 21:34
Modus:
Jeżeli chodzi tylko o rozstrzygnięcie tego, czy takowe liczby istnieją, to łatwo zauważyć
(własność funkcji wykładniczej), że równość zachodzi dla x=y=0.
26 gru 22:08
ABC: dosyć łatwo też udowodnić że dla innych x,y równość nie może zachodzić
x,y muszą być jednakowego znaku więc wystarczy dla naturalnych to pokazać a tam łatwo z
podzielności
bo żadne 2x dla x naturalnego większego równego 1 nie dzieli się przez 3
26 gru 22:30