trygonometria
ciufcia: Kat α jest kątem ostrym oraz cos α = m. Wyznacz wartość wyrażenia.
d) cos α*tg α+sin α*ctgα
26 gru 12:43
mat:
W=sinα+cosα= √1−m2 +m
26 gru 13:03
ciufcia: Dziekuję, ale mam jeszcze pytanie czemu tgα i ctgα zostalo usuniete?
26 gru 13:04
a7: | | cosα | | cosα | |
tgα= |
| ctgα= |
| |
| | sinα | | sinα | |
| | sinα | | cosα | |
cosα* |
| +sinα* |
| =sinα+cosα |
| | cosα | | sinα | |
cosα=m
sin
2α+cos
2=1 czyli sinα=
√1−m2
sinα+cosα=
√1−m2+m
26 gru 13:12
ciufcia: OOOO dziękuję, już wszystko wiem
26 gru 13:13