minigra
adam: Potrzebujesz dwóch kamieni stopnia I, żeby zrobić kamień stopnia II.
Szansa na powodzenie, przy wytwarzaniu, wynosi zawsze 65%.
Jest 10 kolejnych stopni ulepszania.
Ilu kamieni stopnia I potrzeba, aby osiągnąć jeden kamień ostatniego stopnia?
24 gru 14:04
adam: Oczywiście aby wytworzyć kamień stopnia III, potrzeba dwóch kamieni stopnia II, itd.
24 gru 14:04
adam: Ilu najmniej − zawsze powodzenie... przypadek "mało realny" − odpowiedź jest prosta.
Ale ilu "realnie" potrzeba, przy tych 65%?
24 gru 14:06
adam: Kombinuję i mam taki wzorek, tylko nie wiem jak go zgrabnie uzasadnić:
P(x=65%,n=10) = 29 / 0.652
Ktoś coś?
24 gru 14:30
wredulus_pospolitus:
nie ma PEWNEJ najmniejszej liczby kamieni stopnia 1 która gwarantuje nam (ponad wszelkie
możliwości), że co najmniej jeden kamień X otrzymasz.
Zawsze będzie istniała (przynajmniej minimalna) szansa, że się nie uda.
Rozumiem, że jeżeli mamy dwa kamienie tego samego stopnia, chcemy stworzyć wyższego stopnia i
operacja zakończyła się niepowodzeniem, to te dwa kamienie znikają, tak ?!
24 gru 14:48
wredulus_pospolitus: a ten wzorek niby co ma prezentować ... przedstaw tok myślenia idący za nim
24 gru 14:49
wredulus_pospolitus:
aby mieć (prawie) 99.5% szansy na wytworzenie kamienia X poziomu, potrzebujesz 10 kamieni IX.
aby mieć (prawie) 99.5% szansy na wytworzenie 10 kamieni IX poziomu, potrzebujesz 100 kamieni
IX.
itd.
w efekcie ... mając 109 kamieni I stopnia będziesz lekko ponad 95% szansy wytworzenia co
najmniej jednego kamienia X poziomu.
Mając tylko 29 = 512 kamieni I poziomu masz raptem 0,025% szansy na stworzenie kamienia X
poziomu
24 gru 14:56
adam: "aby mieć (prawie) 99.5% szansy na wytworzenie kamienia X poziomu, potrzebujesz 10 kamieni IX."
skąd to wziąłeś?
24 gru 15:21
adam: "Rozumiem, że jeżeli mamy dwa kamienie tego samego stopnia, chcemy stworzyć wyższego stopnia i
operacja zakończyła się niepowodzeniem, to te dwa kamienie znikają, tak ?!"
No właśnie jeden kamień znika, a jeden zostaje... Przepraszam, że piszę o tym dopiero teraz.
24 gru 15:23
adam: Tak jakby do kamienia dodajemy kamień... i jest szansa, że wskoczy o stopień wyżej.
24 gru 15:29
adam: 1 − 0.65 = 0.35
1 − 0.355 daje tuż ponad 99.47%
jest to szansa na wytworzenie kamienia poziomu n+1 przy pięciu "dodaniach"
dobrze kombinuję?
24 gru 15:41
adam: (od P(max)=1 odjąłem tylko ten przypadek, gdy "zawsze niepowodzenie")
24 gru 15:42
wredulus_pospolitus:
to jak tylko jeden znika, to jest łatwiej bo wtedy potrzebujemy 6 kamieni (5 prób) o poziom
niżej aby mieć 99.5% pewności uzyskania co najmniej jednego poziomu wyżej
tak −−− dokładnie w tym kierunku trzeba iść
24 gru 16:15
wredulus_pospolitus:
zauważmy jednak, że szansa na to, że aby mieć 95% szansy na uzyskanie X poziomu mając tylko
kamienie I poziomu nie będzie wymagać od nas 69 kamieni, tylko mniejsze jej liczby. Jednak
aby dokładną liczbę kamieni wyliczyć, to już byśmy musieli się raczej pobawić w arkuszu
kalkulacyjnym.
24 gru 16:18
Adam: a jakiś pomysł jak to ugryźć? zależy mi na obliczeniu tego
24 gru 18:49
I'm back:
Zacznijmy od tego − po co Ci to? Z jakiej to gry?
Drugie − jak dokladna liczbę chcesz i jak duża szanse stworzenia X poziomu chcesz mieć?
24 gru 21:06
Adam: W grze metin2 istnieje tzw. system alchemii. A że zcząłem pogrywać z paczką znajomych na
prywatnym serwerze, nurtuje mnie, jak trudno jest zdobyć "legendarny wyborny" kamyk (lepszego
stopnia ulepszenia na tym serwerze nie ma).
Nie potrzebuję dokładnej liczby. Powiedzmy, że już wspomniane 95% procent mnie zadowoli.
24 gru 22:17
wredulus_pospolitus:
szacuję, że będzie to od 1 do 5 milionów kamieni I stopnia.
24 gru 23:32
wredulus_pospolitus:
Chociaż już przy 50'000 powinieneś mieć sporą szansę na powodzenie.
Im większa liczba tym bardziej minimalizujemy kwestię losowości, a bawimy się (dłużej) na dużej
liczbie.
Przy 50'000 kamieniach I stopnia powinieneś mieć 9 kamieni IX poziomu (i w efekcie niemalże
pewny przynajmniej jeden poziomu X).
Jednak to wszystko opiera się na tym, że nie będzie odchyłek przy alchemii.
Ponieważ statystycznie mając jakieś A kamieni jakiegoś stopnia, przerabiając je na wyższy
poziom otrzymasz 0.3939374*A kamieni stopnia wyższego poziomu −−− ale to dotyczy DUŻYCH ilości
kamieni. Im mniej masz kamieni tym ta wartość będzie się zmniejszać.
25 gru 00:05
wredulus_pospolitus:
poprawka ... 0.(39)*A wychodzi dla dużych próbek
25 gru 00:08
wredulus_pospolitus:
Poprawka −−− już przy 16'000 masz sporą szansę na posiadanie najwyższego stopnia kamyka, czyli
na dojście do 6 kamyków IX poziomu (wcześniej liczyłem dla dziesięciu przejść

).
25 gru 00:11
adam: a można wiedzieć skąd wziąłeś tą liczbę −− 0.(39)? i jak przeszedłeś z nią do najwyższych
poziomów?
25 gru 09:16
wredulus_pospolitus:
Spójrzmy na to w ten sposób −−− wszystkie kamienie tego samego poziomu dajesz w pary i robisz
alchemię (twoje a
1). Po zakończeniu procesu sprawdzasz ile zostało kamieni, układasz je w
pary i robisz alchemię (twoje a
2). Po zakończeniu procesu sprawdzasz ile zostało kamieni i
robisz alchemię (a
3). Itd.
a
1 <−−− ilość kamieni stworzonych w pierwszej turze tworzenia
a
2 = a
1*q <−−− ilość kamieni które nie pozostały po pierwsze turze tworzenia (ich 'partnerzy'
zniknęli), a udało się stworzyć w drugiej turze tworzenia
Nie wiem czy rozumiesz sposób w jaki patrzę na tę kwestię. Zauważ tylko, że wspomniana przeze
mnie 'spora szansa' nie jest równa 95%, nie jest równa nawet 80%. Ja tutaj wyliczyłem dla
jakiej liczby kamieni I poziomu wartość oczekiwana otrzymania kamienia IX poziomu jest równa 6
25 gru 12:05